De grote Canadese gans

De grote Canadese gans (Branta canadensis) is een exoot in Europa. Deze forse ganzensoort komt oorspronkelijk uit Alaska, Canada en de noordelijke staten van de VS. Tegenwoordig zijn échte wilde Canadese ganzen zeer zeldzaam, maar daar staat tegenover dat deze gemakkelijk herkenbare soort veelvuldig in Nederland voorkomt: het zijn allen afstammelingen van vogels die hier voor de jacht zijn uitgezet. Tot 1987 mochten deze verwilderde dieren zomaar worden afgeschoten.

 

Broedpaar in vijver Golfbaan Het Rijk van Margraten

De eerste broedende Canadese ganzen werden rond 1951 voor het eerst gezien in Nederland. Tussen 1987 en 1997 steeg het aantal broedparen slechts van 100 naar 225, maar met een populatietoename van ongeveer 27% per jaar, zijn broedparen tegenwoordig niet meer zo uitzonderlijk. Ondanks deze kennis vinden wij het nog steeds bijzonder dat hetzelfde broedpaar Canadese ganzen nu voor het vierde achtereenvolgende jaar terug is op Golfbaan Het Rijk van Margraten!


Het nest bevindt zich in de vijver bij hole 3, in het riet ter hoogte van de afslag van hole 6. Wanneer u nu gaat kijken zal het u opvallen dat het nest leeg is. De 5 kleine gansjes zwemmen inmiddels vrolijk rond op zoek naar voedsel. De Canadese gans is een planteneter. De vogels eten mals gras en jonge blaadjes van struiken, maar weten dankzij hun lange hals ook  voor andere onbereikbare onderwaterplanten te bereiken.

 

Het zal ons benieuwen of dit broedpaar ook in het voorjaar van 2017 weer een nest zal bouwen op Golfbaan Het Rijk van Margraten.

 

#Duurzaam golfbaanbeleid, Landschap & Biotopen