Het Rijk informeert over WOII historie

Op donderdag 15 september 2016 onthulden Wiel Lenders (Directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, links) en Hans Blaauw (Algemeen Directeur Het Rijk Golfbanen, rechts) een informatief bord over de Tweede Wereldoorlog historie van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen. Deze datum was niet uit de lucht gegrepen. Exact 72 jaar geleden ging Operation Market Garden rondom de golfbaan van start.

Hans Blaauw: “Door de ligging tussen de Duitse grens en de bruggen bij Nijmegen en Arnhem, kent de omgeving van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen een rijke Tweede Wereldoorlog historie. Het uitzicht dat golfers vanaf het noordelijke gedeelte van onze baan hebben, was in september 1944 onderdeel van één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden.  Binnen ons GEO-beleid zien wij het als onze verantwoordelijkheid om gasten bewust te maken van deze historische gebeurtenis. Dat we voor een correcte weergave van deze geschiedenis hebben kunnen rekenen op de samenwerking met het team van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, is natuurlijk geweldig.”

Wiel Lenders: "Op zondag 17 september 1944 ging Operation Market Garden van start en kwam het eerste deel van de luchtlandingstroepen neer in Groesbeek. In de dagen die volgden werden onder leiding van generaal James Gavin bijna 8.000 parachutisten van de 82ste Airborne Divisie gedropt en veranderde Het Rijk van Nijmegen in een hels frontgebied. De bruggen over de Waal werden ongeschonden veroverd, maar moesten in de daarop volgende weken worden verdedigd tegen alle Duitse aanvallen. Uiteindelijk werden grote delen van het gebied ten zuiden van Nijmegen bevrijd. Dit was van groot strategisch belang voor het verloop van de oorlog. Na de bevrijding van het Rijk van Nijmegen kon van hieruit het Rijnlandoffensief (met o.a. Operatie Veritable) in het voorjaar van 1945 worden ingezet.  Dit was de grootste geallieerde campagne in Noord-West Europa en wordt door historici ook wel de ‘Final Push’  genoemd.”

 

U kunt meer lezen over de Tweede Wereldoorlog historie van Het Rijk van Nijmegen>>

 

GEO-aandachtsgebied: Mens & Samenleving

Golfbaan Het Rijk van Nijmegen is GEO-gecertificeerd. Dit wereldwijd geaccepteerde milieukenmerk vormt het onafhankelijke bewijs dat het golfbaanbeheer van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen duurzaam is. Het doel van duurzaam golfbaanbeleid is het behalen van een optimale speelkwaliteit die in goede harmonie is met de natuurlijke omgeving, de economisch gezondheid en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de golfbaan. Landschap & biotopen, Water, Energie & hulpbronnen, Product- & ketenbeheer, Milieukwaliteit, Mens & Samenleving zijn hierbij de belangrijkste zes aandachtsgebieden. Golfers bewust maken van de Tweede Wereldoorlog historie van de omgeving waarin zij golfen is, wat Het Rijk van Nijmegen betreft, een belangrijk aspect van het laatst genoemde aandachtsgebied. 

 

#Duurzaam golfbaanbeleid, Mens & Samenleving