Door de ligging tussen de Duitse grens en de strategisch belangrijke bruggen bij Nijmegen en Arnhem, kent de omgeving van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen een rijke Tweede Wereldoorlog historie. In september 1944 was het uitzicht dat golfers vanaf het noordelijke gedeelte van de baan hebben, onderdeel van één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden: Operation Market Garden. In februari 1945, tijdens Operation Veritable, werd Groesbeek definitief bevrijd.
Begin september 1944 dacht veldmaarschalk Montgomery dat een snelle aanval naar het noorden en tegelijkertijd richting het oosten, via de Duitse laagvlakte naar Berlijn, het einde van de oorlog kon bespoedigen. Britse, Amerikaanse en Poolse parachutisten moesten een aantal bruggen, kanalen en rivieren innemen en landden daartoe bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Op zondag 17 september 1944 ging Operation Market Garden van start en kwam het eerste deel van de luchtlandingstroepen neer in Groesbeek. In de dagen die daarop volgden werden onder leiding van generaal James Gavin bijna 8.000 Amerikaanse parachutisten van de 82ste Airborne Divisie in de omgeving van Groesbeek gedropt, en veranderde het Rijk van Nijmegen in een hels frontgebied. De bruggen over de Waal werden ongeschonden veroverd, maar moesten in de daarop volgende weken flink worden verdedigd tegen Duitse aanvallen. Uiteindelijk werden grote delen van het gebied ten zuiden van Nijmegen bevrijd. Voor het verloop van de oorlog was dit van strategisch groot belang, vanuit hier kon het Rijnlandoffensief (met o.a. Operatie Veritable) in het voorjaar van 1945 worden ingezet, de grootste geallieerde campagne in Noord-West Europa.
In de directe omgeving van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen ligt een aantal gemarkeerde veldkeien van de Liberation Route Europe. Bij ieder van deze keien valt een hoorspel te beluisteren van ooggetuigen, zoals burgers, geallieerden en Duitse soldaten, die vertellen over de indrukwekkende belevenissen uit de jaren 1944 en 1945. De Liberation Route Europe richt zich op de bevrijding van het Europese vasteland en volgt de route die de bevrijders in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden van Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald, Berlijn en uiteindelijk naar de Poolse stad Gdansk.
Aan de overkant van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen, halverwege de fairway van hole 7 Oost, ligt het Groesbeek Canadian War Cemetery. Op deze begraafplaats liggen 2619 voornamelijk Canadese soldaten begraven, die hun leven gaven voor de vrijheid van ons land. De meesten van hen sneuvelden in februari 1945 tijdens Operation Veritable en de Slag om het Duitse Reichswald. In eerste instantie werden zij begraven in het gebied waar zij stierven, maar na de bevrijding gaf generaal Crerar (commandant van het 1e Canadese leger) een order uit dat er geen Canadese doden begraven mochten worden in Duitse grond. Hierop werden de gesneuvelde soldaten overgebracht naar Groesbeek zodat zij met respect konden worden herbegraven. Op 5 mei 1947 was koningin Wilhelmina aanwezig bij de eerste offciële herdenkingsdienst op de begraafplaats.
In samenwerking met het Vrijheidsmuseum ontwikkelde Het Rijk van Nijmegen een informatief bord over de Tweede Wereldoorlog historie van Het Rijk van Nijmegen. Binnen het GEO-beleid ziet Het Rijk van Nijmegen het als verantwoordelijkheid om gasten bewust te maken van deze historische gebeurtenis.