Historie is een belangrijk aandachtsgebied van duurzaam golfbaanbeleid, omdat "golfers bewust maken van de geschiedenis van de omgeving waarin gespeeld wordt" hier onderdeel van is. Verderop leest u meer over de historie van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen en Golfbaan Het Rijk van Margraten.
Door de ligging tussen de Duitse grens en de strategisch belangrijke bruggen bij Nijmegen en Arnhem, kent de omgeving van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen een rijke Tweede Wereldoorlog historie. In september 1944 was het uitzicht dat golfers vanaf het noordelijke gedeelte van de baan hebben, onderdeel van één van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden: Operation Market Garden. In februari 1945, tijdens Operation Veritable, werd Groesbeek definitief bevrijd.
Begin september 1944 dacht veldmaarschalk Montgomery dat een snelle aanval naar het noorden en tegelijkertijd richting het oosten, via de Duitse laagvlakte naar Berlijn, het einde van de oorlog kon bespoedigen. Britse, Amerikaanse en Poolse parachutisten moesten een aantal bruggen, kanalen en rivieren innemen en landden daartoe bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Op zondag 17 september 1944 ging Operation Market Garden van start en kwam het eerste deel van de luchtlandingstroepen neer in Groesbeek. In de dagen die daarop volgden werden onder leiding van generaal James Gavin bijna 8.000 Amerikaanse parachutisten van de 82ste Airborne Divisie in de omgeving van Groesbeek gedropt, en veranderde het Rijk van Nijmegen in een hels frontgebied. De bruggen over de Waal werden ongeschonden veroverd, maar moesten in de daarop volgende weken flink worden verdedigd tegen Duitse aanvallen. Uiteindelijk werden grote delen van het gebied ten zuiden van Nijmegen bevrijd. Voor het verloop van de oorlog was dit van strategisch groot belang, vanuit hier kon het Rijnlandoffensief (met o.a. Operatie Veritable) in het voorjaar van 1945 worden ingezet, de grootste geallieerde campagne in Noord-West Europa.
Liberation Route Europe
In de directe omgeving van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen ligt een aantal gemarkeerde veldkeien van de Liberation Route Europe. Bij ieder van deze keien valt een hoorspel te beluisteren van ooggetuigen, zoals burgers, geallieerden en Duitse soldaten, die vertellen over de indrukwekkende belevenissen uit de jaren 1944 en 1945. De Liberation Route Europe richt zich op de bevrijding van het Europese vasteland en volgt de route die de bevrijders in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog aflegden van Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald, Berlijn en uiteindelijk naar de Poolse stad Gdansk.
Aan de overkant van Golfbaan Het Rijk van Nijmegen, halverwege de fairway van hole 7 Oost, ligt het Groesbeek Canadian War Cemetery. Op deze begraafplaats liggen 2619 voornamelijk Canadese soldaten begraven, die hun leven gaven voor de vrijheid van ons land. De meesten van hen sneuvelden in februari 1945 tijdens Operation Veritable en de Slag om het Duitse Reichswald. In eerste instantie werden zij begraven in het gebied waar zij stierven, maar na de bevrijding gaf generaal Crerar (commandant van het 1e Canadese leger) een order uit dat er geen Canadese doden begraven mochten worden in Duitse grond. Hierop werden de gesneuvelde soldaten overgebracht naar Groesbeek zodat zij met respect konden worden herbegraven. Op 5 mei 1947 was koningin Wilhelmina aanwezig bij de eerste offciële herdenkingsdienst op de begraafplaats.
In samenwerking met het Vrijheidsmuseum ontwikkelde Het Rijk van Nijmegen een informatief bord over de Tweede Wereldoorlog historie van Het Rijk van Nijmegen. Binnen het GEO-beleid ziet Het Rijk van Nijmegen het als verantwoordelijkheid om gasten bewust te maken van deze historische gebeurtenis.
Wij vertellen wij u graag meer over de Romeinse oorsprong van het clubhuis van Het Rijk van Margraten. Wie denkt dat architect Manuel Op 't Root zich heeft laten leiden door willekeur, heeft het namelijk mooi mis! Het ontwerp van ons clubhuis is gebaseerd op de Romeinse villa Backerbosch die hier ooit gestaan heeft. Dit indrukwekkende villacomplex werd gebouwd in de 1e of 2e eeuw na Christus en was volgens sommige historici een Villa Urbana: een landhuis van een welgestelde stedeling of grootgrondbezitter als luxeverblijf buiten de stad. Dit type villa is uniek binnen Nederland en hiermee zou villa Backerbosch tot de absolute top van de Romeinse villa-hiërarchie behoren.
Villa Backerbosch werd ontdekt in de jaren 1879-1880. In die tijd werd archeologisch bodemonderzoek verricht op het terrein van het huidige Rijk van Margraten, omdat hier kort tevoren Romeinse overblijfselen waren gevonden. Dit onderzoek leverde naast een schat aan bodemvondsten, de vondst van de drie forse gebouwen op. Het hoofdgebouw (dat overigens nooit in zijn geheel werd opgegraven) had een lengte van 82,7 meter. De bijgebouwen waren respectievelijk 20x9 en 34x34 meter. Bij latere opgravingen werden van het hoofdgebouw extra kamers en nog een vierde gebouw van minimaal 20x10 meter gevonden.
Het hoofdgebouw van villa Backerbosch was van steen; de bijgebouwen bezaten funderingen van kiezel en mergel met daarop zware houten steunen, die houvast moesten geven aan de vakwerkbouw met wanden van vlechtwerk, die bepleisterd waren met leem. Op het terrein zijn talloze fragmenten van marmer en beschilderd pleisterwerk met lijstwerk en plantaardige motieven gevonden, maar ook een zilveren munt met de beeltenis van keizer Septimius Severus (146-211), een verzilverde bronzen beker op een rijkversierde drievoet en diverse gebruiksvoorwerpen van aardewerk. hiernaast werden bij de opgravingen eind 19de eeuw duidelijke sporen van brand aangetroffen, waaruit werd afgeleid dat de villa in de tweede helft van de derde eeuw in brand gestoken is.
Tegenwoordig bevinden zich nog steeds archeologische resten van villa Backerbosch onder Golfbaan Het Rijk van Margraten. Een mooie wetenschap om even aan te denken wanneer u geniet van uw golfronde of van een lekker biertje in ons mooie clubhuis!