Zeldzame planten Het Rijk van Margraten

Een belangrijk onderdeel van GEO is de inventarisatie van alle op onze golfbaan aanwezige Flora & Fauna. Op Golfbaan Het Rijk van Margraten hebben de specialisten van Buiting Advies twee niet veel voorkomende planten aangetroffen op Het Rijk van Margraten: Maretak en wilde Marjolein. Omdat beide planten binnen Nederland stabiel toenemen, zijn ze vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. Het blijven echter bijzondere planten waar wij u graag kort iets meer over vertellen. 

Maretak 

De maretak (Viscum album) is een groenblijvende plant die leeft  op bomen. De witte, besachtige vrucht van de plant wordt door vogels van tak tot tak verspreid, waar het niet-verteerbare zaad blijft liggen en ontkiemd. Maretak (Viscum album) is een half parasiet. Voor water en zouten is de plant afhankelijk van de gastheer waarop hij groeit. In het geval van Het Rijk van Margraten zijn dit enkele populieren aan de rand van de golfbaan. 

Wilde Marjolein 

Wilde Marjolein (Origanum vulgare) is een vaste plant die u waarschijnlijk beter kent  als oregano. De blaadjes van deze plant hebben een kruidige, licht zoete smaak.  Van juli tot in september heeft de wilde Marjolein ook roze bloemen die in schermvormige pluimen staan. Wilde Marjolein groeit het liefst op iets droge, matig voedselrijke grond met een hoger kalkgehalte. Vandaar dat de plant zich op Het Rijk van Margraten waarschijnlijk helemaal thuis voelt.